Sunfood - firemní logo
Milan Dvořák
SUNFOOD
 tel. 494-629150-3
 info@sunfood.cz
 

  O nás  



  Výrobky  



  Sója  



  Recepty  



  Novinky  



  Linky  



  Objednávka  



  Kontakt  


Pátek, 15. prosince, 2017  

Hamu Papu ze sójových výrobků

Recepty do vaší kuchyně

Seitanové plátky na zázvoru

Ingredience: 1 balíček seitanu special , 2 lžíce oleje, 2 velké cibule, směs: 1 lžička maizeny, 1 lžíce sojové omáčky, trochu zázvoru + zředit vodou asi na 2 dcl

Cibuli nahrubo pokrájíme - podélně, plátky seitanu pokrájíme na kousky. Na oleji osmažíme cibuli do sklovita, přidáme seitan prohřejeme a zalijeme směsí sojové omáčky, maizeny a zázvoru. Lze přidat i trochu drceného kmínu nebo vegety. Vaříme asi 5 minut.

Seitan jako Čína

Seitan special nakrájíme na nudličky. Na oleji osmahneme zeleninu dle libosti, např. pórek, cibuli, papriky, žampióny, mrkev. Koření lze použít také dle chuti jako na čínu. Seitanové nudličky se zeleninou prohřejeme a zalijeme zředěnou sojovou omáčkou s maizenou, povaříme. Podává se s rýží i brambory.

Seitan natural guláš

Seitan nakrájíme na kostky. Osmahneme cibuli, přidáme houby nebo mrkev. Přidáme seitan, dle chuti okořeníme kmínem, majoránkou, sojovou omáčkou. Zahustit, podávat s rýží i jinou přílohou.

Přírodní tofu smažené

Z tofu vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme na kostičky. Ty pak dáme do misky a zalijeme vodou se sojovou omáčkou a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a jeden stroužek nasekané ho česneku. Necháme několik hodin proležet, pak necháme okapat a fritujeme nebo smažíme ve větším množství oleje. Zlatavé kostičky přimícháme do vař. rýže se zeleninou (hrášek, mrkev, kukuřice apod.), zdobíme zeleným pórkem. Tofu kostičky místo smažení můžeme povařit v nálevu 8-15 min.

Tofu uzené s pórkem

Ingredience: 1 kostka uzeného tofu, 2 lžíce oleje, 1 pórek, 1 lžička sojové omáčky (nebo dle chuti) + zředit vodou

Pórek podélně rozkrojíme, šikmo pokrájíme na proužky, osmahneme na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené uzené tofu, prohřejeme a zalijeme směsí vody, sojové omáčky a maizeny. Krátce povaříme. Podáváme s rýží.

Marinované tofu v těstíčku

Připravíme těstíčko z mouky (maizeny). Marinované tofu v těstíčku obalíme a osmažíme.

Tofu - sladký krém pro děti

300-400g tofu povaříme se špetkou soli. Potom přidáme 2 šálky nastrouhaných jablek, 1/2 šálku povařených rozinek (se špetkou soli), trošku citrónové šťávy, oříškové máslo nebo opražené nastrouhané lískové oříšky, na špičku nože skořice, může se přidat i ječný slad (sladěnka). Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém je vhodný na lívanečky, omelety apod.

Salát z tofu s brokolicí

Rozmačkáme přírodní tofu. Na osmahnutou cibuli nastrouháme uzené tofu, přidáme vařenou brokolici nebo můžeme dát petrželku nebo pórek.

Tempeh smažený se zelím

Přírodní tempeh - rozkrojit kostku na půl, pak na plátky 2mm silné. Ofritovat do zlatova - křupava. Na pánvi osmahneme cibuli krájenou na plátky, přidáme kysané zelí. Povaříme, přimícháme smaž. tempeh, dochutíme sojovou omáčkou. Příloha - rýže.

Tempeh s mrkví

Přírodní tempeh rozkrájíme podélně na dvakrát a na plátky asi 2-3 mm silné, ofritujeme do zlatova. Na pánvi osmahneme mrkev nakrájenou na kousky, na osmaženou cibuli přidáme smažený tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí. Prohřejeme, zalijeme zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, jablečný koncentrát, pálivá paprika, maizena. Provaříme. Podáváme s rýží, brambory, kaší.

Sečuan tofu

Ingredience: 1 balíček tofu, 6 šálků oleje canola (nebo jiného neochuceného oleje), 1 šálek shoyu, 1 šálek vody, zázvorová šťáva.

Tofu nakrájíme na trojúhelníky. Ohřejeme wok (čínskou pánev), přidáme olej. Smažíme tofu ponořené v oleji do zlatohněda po každé straně. Vyjmeme a vysušíme na papírových ubrouscích. Okořeníme povařením v shoyu, vodě a zázvorové šťávě.

Riokan miso polévka

Ingredience: 5 šálků vody, 1 kousek kombu (12-16cm), 6 sušených houbiček shiitake namočených a nakrájených, 1-2 kousky wakame, 1kg tuhého tofu nakrájeného na malé kostičky, 2 lžičky měkkého ječmenného misa, 1 svazek cibulové natě, tence nakrájené na diagonály.

Vodu s řasou kombu přivedeme do varu, vaříme na mírném ohni cca 20 minut. Přidáme shiitake a wakame a na mírném ohni vaříme dalších 15 minut. Přidáme tofu. Po několika minutách sejmeme z ohně. Přes cedník přidáme rozšlehané miso. Přikryjeme a necháme stát krátkou dobu před podáváním. Nakonec přidáme cibulovou nať jako ozdobu a podáváme. Takto připravená polévka je pro 6 porcí.

Obměna: Nejprve osmahneme tence nakrájenou cibuli na lžičce sezamového oleje před přidáním shiitake a wakame.

Stir-fry (míchaná smažená směs)

Ingredience: 2 stroužky česneku (nadrobno nakrájeného), 1 lžička sezamového oleje, 3 sušené houbičky shiitake (namočené po 1/2 až 1 hod.), 2 mrkve (nakrájené na tlusté sirky), 4 cibule (nakrájené na čtvrtky), 2šálky čínského zelí (nakrájeného na poloviny), diagonálně nakrájené tofu (podle předchozího receptu), 1 šálek vařící vody nebo vývaru, 2lžičky arrowrootu, 1 hrst hrášku, shoyu nebo mořská sůl, pro chuť 1 lžička zázvorové šťávy.

Na oleji osmahneme česnek a cibuli. Přidáme houbičky, mrkev a cibuli a smažíme 2 až 3 min. V malém množství rozmícháme arrowroot a vmícháme k zahuštění. Přidáme hrášek a okořeníme shoyu nebo solí a zázvorovou šťávou a mírně vaříme 1 min. Podáváme horké.

Další recepty a použití výrobků ze sóji

Tofu - Někde označován za sójový sýr, obsahuje hodně proteinů minerálních látek včetně vápníku. Lehce stravitelný a vhodný pro každého. Použití - dušení, smažení, guláše, majonézy, krémy, různé druhy omáček, pomazánky a tvaroh.

Tofu se zeleninou - Macerujeme tofu v sojové omáčce bez vody se sezamským oleji eventuálně s mirin. Na woku osmahneme bílou část čínského zelí, přidáme tofu na kostičky nakrájené. Podusíme a nakonec přidáme zelenou část a zahustíme maizenou.

Tofu karbanatky - Na textil mezi prkénka vložíme tofu a zatížíme. Tímto se nám dostane z tofu přebytečná voda. Nakrájíme na jemno jarní cibuli nebo pór a na sirčičky mrkev. Rozmačkáme tofu, přisolíme, vmícháme připravenou zeleninu, přidáme trochu maizeny. Vše dobře promícháme, vytváříme karbanátky a smažíme je v oleji.

Majonézy a krémové omáčky z tofu - Nechají se velmi snadno připravit. Tento způsob slouží k tomu, jak lahodně lze využít tofu v téměř neomezených možnostech. Každá úprava má různou bohatou chuť . Výhodou takovéto majonézy je nízký obsah tuku a kalorii a neobsahuje žádný cholesterol. Mixujeme kostku tofu, kterou můžeme předem povařit. Přidáme 2-3 lžíce oleje, 1-2 lžíce citrónové šťávy nebo jablečného octa, půl lžičky soli nebo můžeme použít sojovou omáčku a koření dle chuti. Rozmixujeme do hladkého krému. Můžeme nechat vychladnout v chladničce. Před podáváním krátce přemixujeme a dle přání podáváme ozdobené petrželkou. Nespotřebované uchováme v chladničce, zakryté vydrží 2-3 dny. Konzistence majonézy houstne. Můžeme použít různé druhy koření. Například: v základní majonéze rozmixujeme 1 stroužek česneku a půl lžičky semen kopru; 1/4 šálku nasekané cibule (vynikající na smažená jídla z TEMPEHu); asi 2 lžíce na jemno nastrouhaného křenu.

Tofu uzené - pro svoji zajímavou chuť slouží k mnohostrannému využití, vhodné i pro studenou kuchyň, obložené chlebíčky, studené mísy různé formy dekorací atd.

Uzené tofu s pórkem - Nejprve osmahneme bílou část pórku, přidáme uzené tofu nakrájené na kostičky, podusíme před dokončením vaření zelenou část a přichutíme dle chuti.

Smažené uzené tofu - Na plátky nakrájíme tofu, obalíme v těstíčku (voda, celozrnná mouka, sůl, kurkuma). Smažíme v rostlinném oleji do zlatova, necháme odkapat. Teplé podáváme.

Karbanátky - Pro úsporu času našich zákazníků nabízíme několik druhů hotových karbanátků. Použití zahřátím na páře. Pro lepší chuťové vlastnosti doporučujeme použít na karbanátky majonézu z tofu, nebo petrželkou. Pro seitánky doporučujeme použit pikantní přírodní hořčici, která je vyrobena bez barviv a konzervačních činitelů. Použitím různých druhů omáček a majonéz dosáhnete pestrost, chutnost a pikantnost pokrmu.

Salámy z tofu - Výhodné použití pro studenou kuchyň. Mohou se použít na způsob lunchmeatu tak, že kolečka salámu osmažíme na oleji po obou stranách. Podáváme teplé posypané např. nastrouhaným daikonem. Kolečka salámu můžeme též obalit v těstíčku (mouka, olej, sůl, kurkuma) a osmažit v oleji. Další možností je vmíchat na kostičky nakrájený salám do obilných a zeleninových salátů.

Seitan speciál - Patří mezi nejchutnější výrobky ze seitanu, nechá se použít na ražničí, guláše a speciality se zeleninou.

Seitan speciál se zeleninou - Osmahneme cca půl šálku na sirčičky pórku a půl šálku na sirčičky nakrájenou mrkev. Podlijeme lehce vodou, na vrh dáme nakrájený seitan speciál a pokmínujeme. Dusíme tak dlouho, až je zelenina měkká. Zahustíme maizenou, přichutíme sojovou omáčkou a před podáváním ozdobíme petrželkou.

Tempeh - Lehce stravitelná bílkovina, která obsahuje vitamíny řady B včetně B12 a rostlinné tuky. Patří mezi vydatné a posilující pokrmy, které se využívají pro děti, fyzicky pracující osoby a sportovce. Použití jako pro guláše, smažení, pečení, asijské speciality se zeleninou, pomazánky, atd.

Smažený tempeh - Povaříme 15 minut tempeh ve vodě se sojovou omáčkou, necháme okapat. Můžeme přímo osmahnou tempeh po obou stranách do zlatova. Před podáváním použijeme zálivku - voda sojová omáčka, zázvorová šťáva.

Tempeh s hořčicí - Povařený tempeh v sojové omáčce rozřízneme, natřeme vnitřní plochu hořčicí. Komplet namočíme do těstíčka. Necháme okapat. Vložíme do rozpáleného oleje a fritujeme do zlatova.

Okara - Sojová drť, která se používá k přípravě různých druhů karbanátků, tvarohových náplní, paštik, moučníků a koláčů.

[ nahoru ]


[ O nás | Výrobky | Sója | Recepty | Novinky | Linky | Objednávka | Kontakt ]


Copyright © 1998-2001, Milan Dvořák - SUNFOOD <info@sunfood.cz>


Poslední aktualizace tohoto dokumentu: 23.05.2007 16:27:36


www.sunfood.cz

Seznam


vegetarian.cz
vegetarian.cz